A faanyag jellemző károsodásai - képgaléria a kártevőkről

 

 

Beépített faanyagot leggyakrabban károsító gombák

 

Könnyező házigomba –(Merulius lacrymans, Serpula lacrymans)

A faanyagvédelem szempontjából az egyik legveszélyesebb gombakárosító. Az épületekben található faanyagot kedvező környezeti feltételek mellett nagyon rövid idő alatt elkorhasztja. A gombafonalak képesek áthatolni a falazaton is és így az épületekben való terjedésének szinte semmi nem szab gátat. Gyakran okoz károkat beázott közbülső és záró fafödémekben, tetőszerkezetekben, kiszellőzetlen pincékben, fertőzött pincék feletti lakóterekben, parkettán, bútorokon és egyéb használati tárgyakon pl.: szőnyegen.           Elsősorban a fenyő faanyagot károsítja, de lombos fafajokon is előfordul. A tölgy, akác, dió, szelídgesztenye színes gesztje ellenáll a gomba bontásának
A termőtest mérete nagyon változó, gyakran 60 cm átmérőjű is lehet. A termőtest színe fiatalon vajszínű, később egyre sötétebb barna. A spórák bab alakúak, barnák 9-12 x 4-6  µ nagyságúak. A spóra 2-3 évig is csírázóképes. Megtelepedése után alacsony nedvességtartalom (18-20%) mellett is életképes, mert a faanyag bontásával vizet termel. Hőmérsékleti optimuma18-22 ºC.
Redősgombák -Meruliaceae

 

Pincegomba – (Coniophora puteana, C. cerebella)

Épületek gyakori károsítója, barnakorhadást okoz. Gyakori pincékben, bányákban, átázott tartószerkezeti elemeken stb.. Szabadban tárolt faanyagot is károsít. Más gombák által károsított faanyagon gyakran fordul elő.
A termőtest kezdetben sárgásfehér, sima, majd egyre sötétedő, sárgásbarna, fekete szemölcsös felületű. A spórák elliptikusak, barna színűek, 9-15 x 6-10µ nagyságúak. A gombafonalak jellegzetes legyező alakban terülnek szét az aljzaton.
Lombos és fenyő faanyagot is károsít.
Nedvességigénye viszonylag magas (50-60%). Hőmérsékleti optimuma 22-24 ºC.
Terülőgombák-Corticiaceae
Foltgombák-Coniophora

 

Házi kéreggomba – (Poria vaporaria csoport)

A házigomba és a pincegomba mellett az egyik legjelentősebb károsítója épületeink fenyő és lombfa anyagának. Csak az átnedvesedett faanyagot károsítja, abban intenzíven fejlődik, barnakorhadást okoz. Száraz faanyagban nem életképes. A gombafonalak a falazatot is képesek átszőni.
Termőteste az aljzatra fekvő, lapos, fehér, kéregszerű. A termőréteg csövecskéi szögletesek, a gombafonalak fehérek, rugalmasak. A  spórapor fehér, a spórák színtelenek, elliptikusak, 5-6 x 3-4 µ nagyságúak.
Nedvességigénye nagy (40%), de a kiszáradást hosszú időn keresztül elviseli. Hőmérsékleti optimuma 26 ºC.
Valódi csövesgomba

 

Fenyő lemezestapló – (Gloeophyllum  abietinum, Lenzites abietina)            
Fenyő faanyag gyakori károsítója, barna korhadást idéz elő. Fatelepeken és épületekbe beépített faanyagot egyaránt károsít. A faanyag belsejébe a repedéseken keresztül jut és azt belülről korhasztja, végül csak az anyag külső felülete marad ép. Olykor nehéz észrevenni. Szárazságtűrése jelentős, az épületekbe beépített faanyagban kedvezőtlen környezeti feltételek mellett is évekig életképes maradhat.
A termőtest általában félkör alakú a termőréteg lemezes, a lemezek egymástól távol állnak. A termőtest felülete bolyhos, nemezes, barna színű. A spórák barna színűek, 6-13 x 2-6 µ nagyságúak.
Nedvességigénye változó, kiszáradásra kevésbé érzékeny. Hőmérsékleti optimuma 32 ºC.
Csövesgombák - Polyporceae

 

Cifra lemezestapló – (Gloeophyllum sepiarium, Lenzites sepiaria)

Károsítása és életmódja nagyon hasonló a Fenyő lemezestaplóéhoz. Épületekben, a csapadék közvetlen hatásától védett szerkezeti elemeken ritkábban fordul elő, de a csapadék hatásának kitett, szabadban lévő faszerkezeteken gyakori.
A termőtest fiatalon sárga színű a termőréteg lemezes, a lemezek sűrűn állnak. A spórák barna színűek, 6-13 x 2-6 µ nagyságúak.
Szárazságtűrése nagy. Hőmérsékleti optimuma 32 ºC.

 

Keskeny lemezestapló – (Gloeophyllum trabeum)
A többi lemezestaplóhoz hasonló károsító, de kevésbé jelentős faj.